fbpx

Изневери ти: заслужава ли втори шанс?

Да му простиш и да забравиш за случката или просто да забравиш за… него?

Просто го приеми без голяма драма. Дори в най-романтичните любовни приказки, понякога се случва „принцът“ да допусне грешка. И въпреки че наистина не искам да помрачавам щастието ти, се чувствам длъжна да предупредя, че тези случки не са рядкост. Така де… знаеш, че мъжете са си мъже. Не бих посмяла да твърдя, че моногамията е недостижима химера, но пък наскоро чух мнение на дипломиран психолог, че хората по начало сме били полигамни… Винаги има изключения и не знам на кого трябва да се доверим по темата, но за твое добро е да бъдеш въоръжена с идеи за всякакви условия!

Струва ми се, че бих могла да позная каква ще бъде първосигналната ти реакция, ако твоят човек кривне (не защото звездите ми го говорят, въпреки че понякога и това се случва, а просто защото съм жена). Не ме е срам да си призная, че в пристъп на бяс бих му събрала всичкия багаж и бих го изхвърлила от балкона със замах, след като изритам първо него (може би дори буквално като използвам най-високите си и заострени токове за целта!) като с по-тежките предмети ще се постарая да го уцеля на някое болезнено местенце по тялото, без да го ранявам фатално… за да се мъчи, разбира се. 🙂 Но да не навлизам в груби подробности… От опит знам, че след като премине първоначалната ярост, идва моментът на съмненията. Какво да правиш оттук-насетне? Когато са виновни някои мъже са способни на какви ли не маневри и унижения, за да си върнат изгубеното, а пък и до болка ти е ясно, че винаги когато изгубиш нещо, осъзнаваш какво всъщност е значело то за теб. Дори все още да не си преживявала такъв неприятен сценарий (не ти го и пожелавам, разбира се!), няма как да не си се питала какво ще направиш. Сигурно си мислиш, че просто ще махнеш с ръка и ще го забравиш завинаги, но историята показва, че не е чак толкова лесно. Според мнението на експертите, мъжете, които кривват от правия път, понякога заслужават втори шанс, в зависимост от обстоятелствата и причините, които са ги довели до това фатално събитие. „Човешко е да се греши“, така че е редно поне да се опиташ да обмислиш какво го е накарало да стигне до този момент и след като вгорчиш живота му (това си е задължително условие), виж дали ще успееш да му простиш. И така… време е да се запознаеш със смекчаващите вината му обстоятелства.

ТОЧНО ПРЕДИ КОРЕННА ПРОМЯНА НА СТАТУСА

Обмислянето на стъпки като съвместно съжителство или дори годеж, е едно от най-важните събития в една връзка, за което по начало е прието, че трябва да финализира сделката и отношенията ви да са по-стабилни от всякога. Да, но реалността е по-различна. Голяма част от представителите на силния пол се стряскат в такива моменти и правят крачка назад или кривват от предначертания път. Доста често, когато един мъж усеща как му се изплъзва чувството на свобода, е склонен да изневери. Съвсем нормално е за един по начало верен мъж да се паникьоса и да свърши някоя глупост преди такава сериозна стъпка. Колкото и странно да ти изглежда обаче, това означава, че намеренията му към бъдещето с теб са сериозни. И причината да направи това отклонение е, че вярва във факта, че вие двамата ще бъдете заедно още доста дълго време. Той гледа на постъпката си като едно забавление за последно. Това, разбира се, не означава, че трябва да му позволиш да се измъкне безнаказано. Накарай го да се извини и го помъчи. След това, гледай напред и имай предвид, че този тип мъже обикновено не допускат тази грешка повече от веднъж.

ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ТИ ПРИЗНАВА
От всички възможни начини, по които ги хващаме на местопрестъплението, този е може би най-слабо разпространеният. Мъжете дават всичко от себе си тайните им да не стават достояние до никого. Фактът, че се признава за виновен, е огромен и много добър знак. Погледни на това като на зов за помощ. Той не изпитва никакво желание да го направи отново и се подсигурява като оставя на теб да решиш какви мерки трябва да бъдат предприети. В този случай най-правилното решение е да си поиграеш на полицайка и то не в палавия смисъл, който не се и съмняваме, че веднага ти е изплувал в главата. Така или иначе в подобна ситуация няма да ти е до това. Създай „устав“ във връзката си – това е важно – и след това го прилагай. Ако се чувства достатъчно виновен и готов на всичко – а вероятно това е така, защото цени теб и това, което има между вас достатъчно – ще има силно желание да поправи грешката си.

ВРЕМЕННО Е ЗАЛИТНАЛ ОТ ПРАВИЯ ПЪТ.
Това ще го кажем без заобикалки, затова е време да започнеш да се държиш като голямо момиче: мъжът, който е роден за теб, би могъл да ти изневери. Да, точно така, дори най-прекрасният мъж на земята, който ти подарява купища цветя, обажда ти се по 30 пъти на ден и приятелките ти ужасно ти завиждат. Всеки допуска грешки. Но добрата новина е, че когато наистина нещо се е случило по грешка, има връщане назад. В случай че искаш да спасиш връзката си, наистина е важно да устоиш на изкушението да си отмъстиш, да го ядосаш и нараниш по същия начин или да побесняваш всеки път, когато не се обади. Ако си способна да му простиш и да продължиш напред, просто действай. Дай на момчето втори шанс. Ако не повтори грешката си (никога, ама наистина никога повече) и продължи да бъде най-перфектното гадже на земята, си струва, не мислиш ли? Ние да!

ПРЕЖИВЯВА ТЕЖЪК МОМЕНТ
Знаеш как, когато си под стрес, обичаш да гледаш тъпи филми по телевизията, да се тъпчеш с боклуци или да се заобиколиш със поне 17 от най-близките си приятелки? Ами… изневярата пък е начинът на някои мъже да се справят.  Представителите на противоположния пол са по-склонни да изневерят в тежък момент, защото разполагат с доста по-малко оръжия в емоционалния си запас от нас. Тяхното себеизразяване най-често се ограничава до гняв и секс. Сигурно ще ти прозвучи противоестествено, но точно, когато всичко помежду ви се развива прекрасно, е най-склонен да кривне, ако нещо от останалата част от живота му не върви. Причината? Вероятно не иска да те товари с личните си проблеми. Това, което можеш да направиш, за да не се повтори, е да му кажеш две неща: първо – не би го съдила и не би си помислила нищо лошо за него, ако го уволнят, сгафи в работата си или каквото и да е друго нещо, което застрашава егото му. И второ – ако го направи отново, всичко между вас приключва!!!

Бил е пиян и не е вложил никакви чувства
И стигнахме до онова разпространено извинение, че „не се брои, ако е в друга държава/ град/ континент“. Чашките са му в повече и страда от временна загуба на паметта, затова и фактът, че е обвързан му убягва, и първата мацка на хоризонта се озовава в леглото му. Този тип мъже са незрели, но не е задължително да са родени неверници. За щастие повечето момчета узряват (въпреки че класическите свалячи никога не се променят!). Много млади мъже просто не са наясно колко важна е връзката им. Приемат приятелките си за даденост, докато не се случи нещо катастрофално. Ако свърши подобна изцепка, бъди твърда с него. Обясни му в прав текст, че няма да бъдеш до него, ако не се промени и не започне да се държи като голям човек, който умее да поема отговорности. В повечето случаи една здравословна доза от реалността е достатъчна, за да вкара такъв тип в правия път.

ЗАПРАТИ ГО В МИНАЛОТО!
Пет съществени причини да го изриташ безвъзвратно от живота си (като дори може да го приемеш съвсем буквално).

Завърна се към бивша изгора. Това, че дори за секунди се връща към бившата, би могло да означава просто, че му липсва.

Беше свидетел на афера на пълни обороти. Sms-и, таен e-mail, „бизнес“ пътувания извън града. Това не е просто изневяра, това е двойнствен живот.

Не получи извинение. Не казваме, че ако те отрупва с цветя и не спира да се унижава, за да те размекне, го извиняваме – напротив! Но ако усещаш тотална липса на угризения, най-вероятно просто не му пука.

Случи се в началото на „взаимоотношенията ви“. Началото на една връзка е моментът, когато двамата партньори показват най-доброто, на което са способни. Ако това е всичко, на което е способен, заслужаваш повече, не мислиш ли?

Не се случва за първи път. Почти невъзможно е за един сериен неверник да промени начина си на живот. Не си заслужава да губиш времето си в опити.

cosmopolitan.bg

Close