fbpx

ЗА КОМПРОМИСИТЕ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СТЕ ДОВОЛНИ, ЧЕ ВИ НАРИЧАТ ЕГОИСТ

Компромисите и щастието никога не вървят ръка за ръка. Въпросът е коя ръка ще изберете. Щастието трябва да бъде приоритет в живота на всеки. Но, замисляли ли сте се колко често компромисите взимат превес над личното ви желание и стремеж да промените живота си, за да бъде той по-пълен, щастлив и удовлетворяващ? Доста често избираме да останем в навика, в сигурното, в познатото и дори с цената на болка оставаме в навика в името на другите, защото просто се очаква от нас нещо, или просто, защото сме научили другите да се чувстват обгрижени и ние имаме такъв модел на поведение към тях.

Слушали сме от малки от родителите ни, бабите и дядовците ни, че най-важното в една връзка са компромисите. С това твърдение сме свикнали така, както сме свикнали с дишането, сякаш е закодирано в нашата ДНК.

Социални послания и програми като „Вече си се оженил, стой си в семейството!“ или „Децата трябва да са в семейство, нищо, че не се разбирате!“, „Ще изпуснеш питомното, за да гониш дивото!“, „Какво ще кажат другите!“, „Ние няма да се чувстваме добре, защото няма да сте семейство!“ – това са модели, през които преминават всички двойки. В отношенията в двойката има т. нар. кризи, но как ще излязат от кризата, е отговорност и на двамата във връзката. Затова компромисите не могат да бъдат правени само от единия партньор, с надеждата, че това ще спаси отношенията. Тази връзка ще просъществува, но тя няма да е партньорска и не е равнопоставена, в нея се влиза не по любов, а поради други причини. Това са стари модели.

Как страстта определя фокуса на връзката?

Хората трябва да си позволят да живеят със страст във всяко нещо, което правят – така ще могат да променят негативния знак на компромиса в живота ни. Така се приближаваме към усещането за радост и щастие в отношенията си.

Ако изберете компромисите като приоритет, това ще ви осигури относително спокоен живот, но скучен и лишен от усещането за пълнота и за радост. Много наши клиенти казват, че са загубили радостта от живота, че се чувстват празни, при положение, че си имат всичко, нямат проблеми в живота си, но страдат от безсъние и изпитват постоянна тъга. Когато започнем да разговаряме с тях, разбираме, че те са избрали да потиснат желанията си, живеят без страст и удоволствие от живота. Живеят по начин, по който се очаква от тях, живеят, защото”така трябва”. Често тези наши клиенти страдат от паник атаки – не могат да спят, страдат от безсъние, събуждат се през нощта с чувство, че не могат да дишат, изпотяване. Но това е висока цена, която често хората плащат, без да знаят защо.

За да намалите компромисите в живота си и да промените негативния знак от тях, първо трябва да живеете заради себе си, да търсите красивото в живота си и в това, което правите. Когато потискате желанията си и правите нещата само заради другите, вие отричате себе си. Но така и другите няма как да бъдат щастливи, защото те подсъзнателно усещат вашата лична тъга към вас самите, която вие храните заради многото натрупани компромиси.

Трябва да бъдете готови, да бъдете смели, за да направите крачката да търсите хубавото в живота си. Освен това, трябва да бъдете готови хората около вас да започнат да ви наричат егоисти. Това е първото нещо, срещу което подсъзнателно да усещаме съпротива – започваме да се страхуваме и да изпитваме вина. Но всяко действие в посока подкрепа на истинските ви желания и начин на живот е нещо, което кара другите да променят техния начин на живот и това е причината за тяхната съпротива: “Къде си тръгнал сега?”,”Пак ли нещо ново?”, “Ти си егоист?!”, “Не мислиш за нас”. Но смелостта е свързана с това да приемете, че ще бъдете обвинени в егоизъм. Това е правото да искате и да заявявате желанията си да следвате неща, които ви харесват, колкото и на другия да изглеждат абсурдни.

Хората, които не знаят как да живеят добре, са тези, които ще ни дърпат назад и ще ни наричат егоисти, че сме луди, че правим грешки, а те стават нашите спасители: “Искам да те предпазя от най-голямата грешка в живота ти.” А кой решава дали е грешка или успех за вас, освен вие самите?! Кой носи отговорност за нашия живот? Само и единствено ние!

Бъдете смели, позволявайте си щастието, правете нещата със страст и бъдете егоисти!

magiangelova.bg

Close