fbpx

За жените и конете… За свободата и за любовта…

– Обичам жените – отвърна той и извади от джобчето на ризата си кутия цигари. – Ти не ги ли обичаш?

– Да, разбира се, но по друг начин.

– По какъв начин? Като слонове ли? Или си имаш за съпруга мъж?

– Стига, татко, знаеш, че не съм обратен. Да говорим за коне.

– Добре, сине, щом така искаш. Жените и конете имат много общо. Искаш ли да знаеш какво?

– Не.

– Хубаво. И така, когато кон каже „не“, значи си задал въпроса неправилно. При жените е същото. Не я питай „Ще отидем ли да хапнем?“, а „Какво да сготвя за теб?“. Никога няма да ти откаже.

Пердю се почувства като хлапак. Баща му го поучаваше как да се държи с жените.

Какво да сготвя довечера за Катрин?

– Вместо да им шепнеш, както се шепне на кон: „Легни, жено, сложи си юздата“, би трябвало да ги слушаш. Да чуеш какво искат. В действителност жените искат да са свободни и да летят по небето.

На Катрин сигурно й е писнало от ездачи, които искат да я дресират и да я държат на втори план.

– Нужна е само една дума, за да ги нараниш, само няколко кратки секунди, само един глупав, нетърпелив удар с камшика. Нужни са години, за да си възвърнеш доверието им. Понякога не успяваш да се справиш навреме.

Учудващо е как хората изобщо не се впечатляват, че някой ги обича, когато това не се вписва в плановете им. Любовта им е толкова досадна, че сменят ключалките или си отиват без предупреждение.

– А когато конят обича, Жано… тогава ние не заслужаваме тази любов. Същото е и когато обича жена. Жените са по-добри същества от нас, мъжете. Когато ни обичат, това е благословия, защото ние твърде рядко им даваме основания да ни обичат. Научих това от майка ти и за мое голямо съжаление, тя има право. Затова боли толкова. Когато жените престанат да обичат, мъжът пропада в своето собствено нищо.

– Жените обичат много по-умно от нас, мъжете, Жано. Те никога не обичат мъжа заради тялото му, дори да го харесват много и да го желаят силно. – Жакен въздъхна мечтателно. – Жените те обичат заради характера ти. Заради силата ти. Заради ума ти. Защото умееш да защитаваш деца. Защото си добър човек, с чувство за чест, с достойнство. Никога не обичат глупаво като мъжете. Не им пука, че имаш особено красиви глезени или изглеждаш много добре в костюм и деловите им партньорки позеленяват от завист, като те видят. Да, има и такива жени, но те са само предупредителен пример за другите.

Автор: Нина Георге (откъс от книгата „Парижката книжарница“)

Close