fbpx

Защо на силните жени им е трудно в любовта

Една моя позната е свикнала да живее сама – сама работи, сама възпитава детето си, сама си плаща кредита, сама си купи кола и дори веднъж сама фрасна по главата, вмъкнал се в къщата й крадец! Изобщо- всичко прави сама.

С мъжете й е трудно. Отивайки на среща сама се хвърля към вратата, за да си отвори първа, като не позволява на партньора й да прояви кавалерството си, нито да й подаде палтото или да плати сметката в ресторанта. И така все й се падат едни мухльовци, които са щастливи да се отпуснат и да не правят нищо до тази силна жена. В един момент тя разбира, че тези мухльовци не й трябват, а истински силен мъж! И се получава омагьосан кръг.

За всеки нормален мъж е важно да се чувства главен и първи. И най-правилно от страна на жената би било да покаже слабостите си и да благодари на мъжа за това, че е толкова силен и смел. Та накъде без него? Но силната жена започва да се състезава с мъжа и да доказва, че тя знае и може по-добре от него. Така тя създава конфликт и нормалният мъж си отива. На силната жена й подхожда класическия вариант на мъж под чехъл, но за съжаление малко силни жени ги привличат точно те.

Изходът:

Престанете да се борите със слабостите си. Признайте, че в общуването ви с мъжа, слабостите ви може да се превърнат в достойнства. Не се състезавайте с мъжа. Страхувате се от хлебарки? Не се опитвайте да го превъзмогнете и да я убиете, с треперещи от страх ръце. Повикайте на помощ мъжа! Той ще убие и ще се почувства като ваш защитник и необходим човек, а вие ще му признаете, че сте щастлива, че не ви се е наложило да се справите с насекомото сама.

Обичат ни заради слабостите ни.Семейството е място, където може да се прибереш разстроена, със сълзи на очите и където ще ви подкрепят и утешат. Мъжете също имат нужда от утеха и също понякога са слаби, но на тях им е по-трудно да го изкажат и покажат. Ако силната жена не покаже слабостите си, то мъжът до нея няма да може да се отпусне.

Силата е мъжко качество. На съвременната жена често й се налага да е силна и да проявява чисто „мъжки“ характер, за да успее в обществото. Но се опитайте наравно с мъжкото, да обичате и женското начало у себе си. Женските качества са това да умеете да се вслушвате в своите чувства и тези на другите, да оказвате емоционална подкрепа и едновременно с това да проявявате гъвкавост,дипломатичност и умение за компромиси.Това е готовността да отстъпите лидерството и да подчертаете превъзходството на другия. А способността си за лидерство и активност може да използвате в работата си. В семейството ги преотстъпете на мъжа. Ако не искате решенията да се вземат еднолично, значи те трябва да бъдат обсъдени и да има съгласие. Този, който приема решението поема и отговорността. Лишавайки мъжа от право на избор и свободата да приеме решение, вие отглеждате до себе си едно безотговорно дете.

Обичат не за нещо, а просто такаЧесто, клиенти на психолозите и семейните терапевти стават жени, които са били възпитавани в семейства, където не е имало безусловна любов. Където родителите са хвалили само за добри оценки, за успехите в кръжока по рисуване и т.н. Жената свиква с това, че трябва да заслужи любовта си и когато мъжът я обича просто така, тя не му вярва. Струва й се, че не е заслужила тази любов и следователно не трябва да бъде обичана. Такива жени често се свързват с проблемни мъже – алкохолици и криминално проявени. Тя го лекува от алкохолизъм, изважда го от затвора, за да заслужи любовта му. Но в такива случаи не може да се установят стабилни и продължителни отношения.

Основният проблем – неверието в безусловната любов, понякога се решава с раждането на дете. На неговата любов е по-лесно да се повярва. Та нали всяко малко дете обича майка си просто така! Но не всяка жена успява да повярва в това. Любовта се ражда в грижите за детето, във взаимодействието с него, в пълната откритост. Но работата е в това, че жените, които в детството си са били лишени от родителско поощрение и приемане, често сами бързат да дадат бебета си на баби, детегледачки и по-бързо да се върнат на работа, изпускайки шанса си да станат любими за малкото си.

Защо все налитам на мухльовци?Друга група от редовните клиенти на семейните терапевти са жените, които обичат да контролират мъжете. Те му звънят по 10 пъти на ден, разпитвайки го къде е, с кого и защо закъснява вече цели пет минути. Обръщат джобовете му, проверяват телефона и пощата му, като по този начин го лишават от чувството му за свобода. Никой нормален мъж не обича да бъде контролиран и рано или късно си отива. Точно на тези жени често се падат мъже, които умеят да лъжат, да се измъкват и да измислят оправдания за среднощни работни съвещания, задръствания и дори засядане в асансьора. Не измъчвайте мъжа и той няма да има нужда да ви лъже!Най-важният съвет към силните жени е – бъдете себе си, признавайте и уважавайте силните и слабите си страни, тъй като именно индивидуалното им съотношение формира уникалността на вашата личност. Позволявайте на мъжа до вас да бъде силен и се съобразявайте с неговите слабости.Голямо заблуждение е да се мисли, че достойнствата карат някого да ви обича. Та нали най-ценното ни се дава даром: живота, здравето, любовта и децата!

Източник: sroditeli.com

Close