fbpx

Защо да не го следиш онлайн преди първа среща

Онова момче, с което се запозна миналата седмица, те покани на среща и ти си окрилена.

Работата е там, че имаш само първо име и телефонен номер. Но ти използваш детективските си умения и ти отнема само няколко минути да го намериш в Инстаграм. Продължаваш да ровиш, намираш Туитъра на бившата му и се чудиш дали още е влюбен в нея. Малко по-късно попадаш и на Фейсбука на леля му Джуди и гледаш снимки от отдавна отминала Коледа. Той ли е онова момченце, дето нагъва пържоли като прегладняла хиена?

Понякога човек толкова задълбава с ровенето в социалните мрежи, че има нужда от кирка и миньорска каска. Намерението е съвсем невинно – искаш да опознаеш този нов човек. Проблемът е, че това ровичкане може да обрече на провал новата връзка, още преди да е започнала. Ето защо трябва да потиснеш желанието да ровиш.

Какъв е мотивът ти?

Любопитна си. Не можеш да си спомниш как точно изглежда. Достатъчно основателни причини да разровиш в интернет за него. „Търсим информация, за да сме по-спокойни с новия човек“, казва Стефани Тонг, асистент по комуникации в университета Уейн Стейт.

Защо да не го следиш онлайн преди първа среща

Това си има предимства. Така Тейлър избягва ужасно неудобна ситуация. „Проверих в интернет Уил, който флиртуваше с мен. Намерих профила на момиче, което в момента беше „обвързана с Уил“. Ако не бях видяла това, щях да изляза с него“, разказва Тейлър.

Освен предимствата от избягването на неудобни ситуации и драми, проучването на евентуалния партньор може да ти помогне да разбереш важните неща, коментира очевидното психологът Трейси Алоуей, която проучва как социалните мрежи влияят на взимането на решения.

Ако селфитата от фитнеса и нацепените му бицепси не ти допадат, той явно не е твоят тип. Освен това, отбелязва Алоуей, социалните мрежи дават контекст. Вайълет, на 28 години, разказва: „Запознах се с мъж, на почти 30 години, който още живееше с майка си. Възприех това като лош знак, но после разбрах, че пише докторантура, промених си мнението и го видях в различна светлина.

Къде е проблемът?

При толкова много предимства, защо да не преровим целия интернет преди всяка среща с нов човек?

Защо да не го следиш онлайн преди първа среща

Не трябва да го правим и ето защо:

• След основното проучване, не можем да проведем нормален разговор, в който научаваме подробности за човека срещу нас

• Информацията създава фалшиво усещане за увереност в ситуацията. Много е вероятно да си научила неща, които ще ти е неудобно да знаеш. Фактът, че той не знае, че ти знаеш някои подробности за него, хвърля сянка върху евентуалната ви връзка от самото начало.

Защо да не го следиш онлайн преди първа среща

• Той вероятно си изработва специално онлайн присъствие, което дава ограничена представа за него и е трудно да си изградиш точна картина.

• Информацията, която наистина търсим, е много по-нюансирана и за нея трябва да срещнем човека и да общуваме с него лично.

Какво да правиш преди срещата?

Защо да не го следиш онлайн преди първа среща

 

Взимайки всичко това предвид, ето нашите официални правила: преди срещата прегледай профилите му в социалните мрежи само бегло, колкото да се развълнуваш. Изглежда готин на снимките, ходил е на концерт на група, която харесваш? Такива неща. След това излез от интернет и се наслади на удоволствието да го опознаеш лично.

Хванал те е, че си ровила в интернет за него. Ами сега?

След като си го проучила из основи, можеш да се изпуснеш и да се издадеш. Като например, че си харесала снимка на брат му в Инстаграм? Опа! Даян Гостман, собственик на школа по протокол в Тексас, предлага следните стратегии:

• Признай си

Кажи, че си разглеждала акаунта му и много си харесала снимката. Ако го заявиш спокойно и той ще го приеме спокойно.

• Пошегувай се

Кажи нещо от типа на: „Не се притеснявай, работя като детектив само почасово“. Като намекнеш, че всеки го прави, ще разведриш неудобната ситуация.

• Продължи нататък

Ако не е забелязал, няма смисъл да се тормозиш. Обикновено сме по-критични към себе си и анализираме излишно. Най-добре насочи темата на разговора към новия ресторант, в който ще ходите.

 

Close