fbpx

Защо винаги се влюбвам в едни и същи мъже

Любовта е обгърната от романтика и красота. Когато сме влюбени, ние живеем в очите на другия, като в идеализиращо огледало, в което непрекъснато се отразява нашият положителен образ. Тези очи ни позволяват да се видим красиви, привлекателни, добри. Това е нарцистичната фаза на любовта. За да преминем обаче от любовната страст към истинска връзка, трябва да преминем от нарцистичната двойка към двойка, способна на сътрудничество и взаимопомощ.

Двойките днес са нетрайни, защото твърде често не отиват отвъд нарцистичната фаза. Докато партньорите могат да се съзерцават в положителното отражение, което всеки предлага на другия, те съществуват. След време огледалото потъмнява. Тогава виждаме другия вън от проекцията, която сме направили върху него, и това, което виждаме, вече не ни харесва.
Влизаме във връзка с надеждата другият да ни спаси от самите нас, но той или тя не могат да ни отърват от вътрешните ни проблеми. Това е илюзия и тя се ражда само в огъня на страстта. Страстите в любовта почиват върху онова, което ни е липсвало. Те бързо се превръщат в затвори, в изискването другият да ни спаси от обърканото същество в нас и при това да не показва собствените си слабости. Страстта се различава от създаването на двойка, защото двойката е следствие от съзнателен и обмислен избор, който се основава на споделянето на ценности и на обща цел. Обичайно създаваме двойка щом се влюбим и това е част от проблема.

Изпълнени с романтика, повечето от нас търсят идеалния партньор и обикновено реалният човек, който е пред нас, е доста различен от този идеал. Ние носим в главата си образа на нашия съвършен партньор и инстинктивно го търсим сред другите. Научно е доказано чрез измерване на нивата на определени хормони какво точно ни привлича в другия. Носейки този образ в съзнанието си, в началото на нашата връзка ние му се отдаваме изцяло с идеята за вечната любов, като не отчитаме, че това е реален човек с неговите прекрасни позитивни качества, но и с качества, които не ни допадат.

Препоръчвам Ви да помислите какви точно качества ви допадат у мъжа. Кои са онези качества, които според Вас са необходими, за да имате добра, трайна и здравословна връзка. Качеството на една връзка зависи от начина, по който партньорите се чувстват в нея, затова помислите какво Ви кара да се чувствате добре. Обърнете внимание на вътрешния си свят – кое Ви привлича в другия и какво Ви отблъсква. Разбира се, външните параметри на мъжа са важни, но външният вид, социалният статус, образование, пари и т. н. едва ли ще определят как той ще Ви влияе емоционално и как ще се чувствате с него. Направете списък на качествата, които искате да притежава партньорът Ви. Не се отказвайте от срещи и общуване с другия пол, но оставяйте връзката да се развива постепенно, да опознавате другия, да опознавате себе си и своите реакции, оглеждайки се в огледалото на партньора си. Не бързайте, и не забравяйте, че в живота пред Вас винаги стои РЕАЛЕН човек.

Close