fbpx

Защото си жена бе, скъпа! Или между чаршафите на 8-ми март…

На 8-ми март, докато си честитиш с приятелките, колежките и докато отговаряш на поздравите към теб, си помисли, какво отбелязваш.

Отбелязваш деня на жената. На майката. Само да добавя, че всъщност това е ден за признание на икономическите, политическите, културните и обществените постижения на жените. Това за обща култура.

Да се върнем на теб. Теб, самата. Жената в теб. Защо не си безразлична към днешния ден, дори и да се правиш на безразлична? Защото си жена.

Ето какво те прави жена.

Да ти отварят вратата, дори когато и двете ръце са ти свободни и дори когато всички знаем, но най-вече ти, че можеш и сама да си отвориш вратата. Която и да е врата.

Ето това е разговорът. В моженето. И знаем, че можеш. И ти знаеш, че можеш. И аз мога. Например да карам кола. Даже шофирам прекрасно, но нямам нищо против понякога да ме возят. Някой да го направи за мен.

Ето какво те прави жена.

Да получаваш комплименти и да им отговаряш не с „Не, нямаше нужда“, а с „Да, благодаря!“

Не забаравяй, че ти си жена, скъпа. И ето какво те прави жена.

Мъж, който да ти каже „Всичко е наред“. Или „Всичко ще бъде наред“.

Мъж, който те води, когато трябва и който те следва, когато трябва.

Мъж, който ти казва „Не, се притеснявай, аз ще се погрижа“. И не защото ти не можеш да се погрижиш, а защото си заслужила някой да се погрижи за теб.

Мъж, който да ти подарява неща без повод. Защото ти не си повод. Ти си причина. И умните хора не правят неща по повод, а защото искат и защото могат. Подаръците по повод, доброто отношение с повод и секса с повод са стара концепция.

Не забравяй, че ти си жена, скъпа. Можело е да бъдеш мъж, но си жена. И това е по-трудното и по-неблагодарното. Защото те зарязват, защото раждаш малки изродчета, които ти се заяждат с мутирали гласчета, защото остаряваш по-бързо и по-видимо и всичко това заради сто милиона причини. И да, жена си. И ето какво те прави жена.

Усилията. И мъжът, който прави усилия. За теб. Не по принцип, а лично за теб. Мъж, който е можел да бъде мъж на всяка друга жена, но той е избрал теб, защото ти си си струвала най-много и това трябва да се знае, да се показва, а не тихо да се живее с интуицията и разбирането, че е така.

Мъж, който да крещи, че е твоят мъж. И всички да разберем това.

Мъж, който да кара едната от двете коли във вашето семейство или във вашата връзка. По-смотаната кола. Защото ти заслужаваш по-готината кола. А на него не му пука, той от какво слиза и в какво се качва. Важното е ти, от какво слизаш и в какво се качваш.

Не забравяй, че ти си жена. Една жена. И ето какво още те прави жена.

Мъж, който става по-рано, за да се погрижи за нещата, за които трябва все някой да се погрижи и е по-добре да го направи той. За да можеш ти да си поспиш повече. Дори и да е малко повече.

Мъж, който да те поставя на първо място и преди всичко. И мъж, който не се страхува, че това ще те разглези. Доброто отношение разглезва простите жени, които не са свикнали на добро отношение.

Мъж, който не брои какво получава.

Не забравяй, че ти си жена. Не само на 8-ми март и в началото на дългите списъци, които правиш с желанията, капризите и въжделенията винаги стои един мъж. Защото един мъж трябва да стои. По принцип.

Най-добре му стои да е в началото. На някой дълъг списък. С неща, които може да направи за една жена. За теб.

Пишете на Симеон Колев на [email protected].

Close