fbpx

Забравете думата „ВИНАГИ“

Защо някои от вас винаги искат да са някакви? Винаги да бъдат весели, или винаги да бъдат силни, или винаги да бъдат радостни?

Думата „винаги“ е вредна и носи разочарование.

Известно е, че „позитивният образ“ е безмилостно култивиран от медиите. Сякаш тези с перфектната фигура от екрана или от рекламите не познават лоши моменти, винаги са уверени в себе си и късметът ги съпътства навсякъде. Възможно е да познавате хора, на които винаги всичко им е в ред, винаги са позитивни и весели, а вие се чувствате далеч от този идеал. Не се притеснявайте! Ако не сте били с тях на ваканция, ако не сте живели с тях в една къща или поне да сте пътували в командировка с тях, значи вие виждате само емоционалната им фасада. Но нямате и понятие от това, което се крие зад нея. От тяхната обратна страна, в която навярно има тъга, неудовлетвореност, умора и раздразнение.

Няма начин в живота на човек всичко винаги да е наред, да върви добре, както и всичко винаги да е лошо и да върви все по-зле (разбира се, става дума само за психически здравите хора, които нямат регистрирани ментални разстройства).

Добър, позитивен, щастлив, весел – това са оценъчни категории, които могат да бъдат разбрани само ако са сравнени с други състояния, най-често контрастни.

Да поговорим с метафори: ако държите ръката си с топла вода, скоро ще престанете да я чувствате. По време на излитане се усеща спад, а да се усетите отпуснати е възможно само ако се напрегнете. Дълго време пребивавала в отлично състояние, неспокойната душа започва да търси промяна. Именно разликата в преживяванията създава тонуса на живота, подобно на разликата в електрическото напрежение.

Да очаквате от себе си винаги да бъдете нещо определено, е предварително провален план. По-добре е да се поинтересувате и да научите от какво зависят вашите добри и лоши състояния, вашите възходи и падения, какво ви вдъхновява, какво ви изтощава. Тогава ще разберете за какво състояние трябва да сте готови, колко дълго време ще продължи и как да го подобрите.

Ако например имате тежка седмица в офиса и в петък вечер се чувствате изтощени, най-добре е в събота сутрин да останете до късно в леглото с чаша кафе и хубава книга, а не да се качите в планината за ски уикенд, както правите обикновено.

Не харесвам, когато съм в лошо настроение“, чувам често от клиентите по време на сеанси. Развалена кола, болен роднина, неуспех в работата, трудности във връзката – това не са весели събития. Нима, когато те се случват, не е естествено да се натъжавате, да изпитвате тъга или гняв, когато не се сбъдват плановете ви или надеждите ви?!

Но, стремежът да сте винаги в настроение само удължава периодите на лошо настроение. Лошите моменти е по-лесно да бъдат преминати с подкрепата на близки и приятели. Въпреки че, ако независимо от факта, е се чувствате зле, но продължавате да се усмихвате заради другите, значи подкрепа не ви е нужна. Нощем да плачете, а през деня да изглеждате сякаш сте в прекрасно състояние и имате успешен живот винаги? Каква е ползата?

Ето защо е време да забравите за думата „винаги“. Лошото настроение е напълно подходящо за определени етапи в живота.Доброто настроение също не е неизменяемо като скала или камък. Дори те се сриват или променят мястото си.

Текст:magiangelova.bg

Close