fbpx

Ето защо си падаме по лоши момчета

Учени обясниха защо момичетата се привличат от лоши момчета, а представителите на силния пол – от по-открити и емоционални жени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Evolution & Human Behavior, съобщава изданието Scientific American.

Специалистите изучили около 1000 хетеросексуални мъже и жени с различни типове личност и изразеност на неврози. Доброволците се намирали под контрола на общопрактикуващи лекари, чиято работа била координирана от Ферандо Гутиерес от Барселона. Изследователите се интересували от семейните, социално-демографските и финансовите характеристики на наблюдаваните.

Според получените данни мъжете с обсесивно-компулсивен тип личност, за разлика от същите представителки на слабия пол, се оказали по-привлекателни за жените и своите приятели. Експертите свързвали това с по-високите доходи на такива мъже (средно два пъти повече от останалите), стремежа им към ред, а също възприятието на околните като надеждни и сериозни хора.

В любовните игри преуспявали невротичните и импулсивните мъже и жени. Последните, независимо от общата тревожност и неувереност в себе си, имали с 34% по-дълготрайни отношения и със 73% повече деца от останалите.

„Обичам я, защото е истинска жена“ – така един от респондентите на Гутиерес отговорил на въпроса за причините за чувствата към своята невротична съпруга. Експертът отбелязал, че такава реакция на мъжете е свързана с тяхното възприятие на повишената емоционалност като признак на женственост.

Освен това, според Гутиерес, импулсивните личности имали повече познати и краткотрайни партньори поради присъщия им авантюризъм.

Независимо че са егоистични и нарушават правилата, те са храбри, отчаяни и независими“, казва ученият. Това, че при импулсивните личности се наблюдават повече деца и приятели, според учените свидетелства за еволюционните им преимущества. Вероятно те са по-смели и решителни в своите действия.

Според Гутиерес мъжете с изразени невротични черти са по-склонни да започват отношения с жени със същата степен на невроза. Това може да има нежелателни последствия за бъдещите поколения. Ситуацията се спасява от това, че за импулсивните личности е присъщо интензивното общуване, във връзка с което се повишава вероятността от тяхното взаимодействие с представителите на другите типове личности.

Някои експерти, например Алфонсо Троичи от Рим, не са съгласни с работата на Гутиерес, смятайки, че театралните личности са преувеличили броя на своите приятели и познати, тъй като са склонни към нечестност.

Експертите не са съгласни и с извадката, която включвала респонденти, преминали наблюдение в една от клиниките, и заявили за предпазливост в интерпретацията на резултатите от изследването, които не отчитат генетичните фактори.

Съвременната западна (постфройдистка) психоаналитична теория позволява да се квалифицира типът личност в зависимост от неговите механизми на защита. Последните представляват психологическите начини човек да се справя със срещаните трудности. Тези механизми се дължат на вродени способности, стресове от ранното детство и влияние на родителите, допълва Lenta.ru.

Източник: iStock/Guliver

Close