fbpx

Да се влюбиш в непознат. Около 10 пъти!

Тази вечер е различна. Чувствам го, не само защото отдавна не съм притичвала на високи токчета по безкрайните софийски павета. Не. Това е само допълнение, увертюра към престоящата нощ. Интересното тепърва предстои.

Мястото е задушевен клуб на една от централните улици. Пристъпвам вътре, закъснявайки и припомняйки си думите на любим учител от гимназията: „Звездите на купона идват последни”. Със самочувствие, напълно отговарящо на рогатата ми зодия, пристъпвам вътре.

Чувствам се така, сякаш съм част от романтичен американски филм. От онези, които гледах в тийнейджърските си години, мечтаейки да имам живота на героите – динамичен, модерен, лишен от предразсъдъци. Такъв, какъвто аз усещам, че трябва да бъде.

Вече съм извървяла първите стъпки към него. А тази нощ правя още една крачка, изживявайки напълно нова емоция.

Намирам се по средата на събитие, което едва ли някога съм очаквала да посетя. Заобиколена съм от мъже и жени, които са тук с една-единствена цел: да открият любовта. Предстои ми първият speed dating в живота.

Честно казано, срещите изобщо не са толкова бързи. 6 минути пред чисто нов събеседник са като разпит в полицията или изпит в университета, за който не сме съвсем подготвени. Клишираните въпроси са в изобилие, но това е „пре” първа среща: логично е да се питаме за хобита, а не за интереси в областта на ядрената физика. Примерно.

Разговорите са лишени от свалки и „разбиване на леда”. Всеки е наясно защо е там и „опипването на почвата” е напълно излишно. Всеки търси своята бъдеща половинка.

Изисква се смелост да заявиш открито, че искаш да промениш своя „необвързан” статус. Да осъзнаеш, че животът пред теб може да бъде една идея по-красив, ако го споделяш с някого. И да се престрашиш да излезеш от познатите до момента „правила” за свалки, за да се озовеш в центъра на събитие, на което всички около теб са наясно, че искат тази вечер да си тръгнат с някого. Е, метафорично казано, защото резултатите излизат чак на другия ден, но все пак…

Преживяването ми напомни какво представлява специфичното усещане за жена, което се улавям, че не изпитвам прекалено често. В ежедневния водовъртеж на работата и малкото останало време за личен живот понякога забравяме за изначалната ни даденост да носим тежката корона на нежния пол. Този, който усеща вперените погледи и съумява да запази самообладание, излъчвайки почти пълна незаинтересованост. Този, който е предопределен да бъде най-изящното съкровище в живота на мъжете. Този, който е достатъчно силен сам за себе си и два пъти повече, когато държи ръката на любимия.

На първия си speed dating може и да не срещнете голямата си любов. А може и да се запознаете с поне трима души, които приличат на нея. Аз отидох, за да потърся себе си. Не ми беше трудно да се открия – между изучаващите погледи и срамежливите комплименти се прокрадваше момичето, което сякаш бях забравила как изглежда. Онова, което беше готово да се превърне в истинска жена.

Текст: Станислава Добрева

Close