fbpx

Дали той ще ти разбие сърцето?

Уви, отговорът „Да!“ е доста по-чест, отколкото ни се иска. Така че бъди нащрек за следните сигурни знаци, че този мъж няма място в живота ти!

ОК, признаваме, че има доста свестни и добри сладурчета, които няма да злоупотребят с чувствата ти. Но има и такива, които първо полагат всички усилия да грабнат сърцето ти, а после нехайно го разбиват на хиляди парченца, подобно на счупено огледало. И със също толкова кофти ефект. Ето няколко сигнала, които ще ти помогнат да се ориентираш овреме дали отношенията с даден индивид няма да завършат супер неприятно. За теб, разбира се.

ТОЙ Е ПАСИВНАТА СТРАНА

Че те харесва, няма спор. Иначе не би излизал с теб, не бихте се забавлявали толкова, не би ви било адски готино насаме… Друг е въпросът, че всичко това се случва, само ако ти проявиш инициатива. Ти му звъниш/ пишеш по icq да видиш как е, ти му изплакваш, че не сте се виждали вече седмица, ти се съобразяваш с плановете му и търпиш настроенията му, ти го отрупваш със сладки изненади и предложения… А той великодушно приема порциите внимание и жестове и не си прави труда да даде кой знае какво в замяна. Не те ли навестява едно ле-е-е-ко глождене под лъжичката, че в отношенията ви всъщност ти си станала мъжът, който сваля? Естествено, когато се опиташ да му обясниш какво те притеснява, той те прекъсва с краткото „Глупости. Знаеш, че не е така.“ Всъщност здравият ти разум много добре знае как е, макар че никак не му се иска да го признае пред глупавото ти влюбено сърце: никой хлътнал до уши мъж няма да потисне ловния си инстинкт да те преследва и да рискува друг да те измъкне под носа му. А ако го направи, значи просто не може да оцени какво безценно съкровище си. И няма смисъл да приемаш ситуацията като временен неуспешен етап от връзката ви. Защото в момента, в който на неговия хоризонт се появи нещо по-интересно, срещите ви ще секнат.

ТОЙ Е НЕГАТИВИСТ ПО ДУША

Не може всичко в тоя живот нонстоп да върви по мед и масло. И ти стана наясно с това, в общи линии малко след като проходи. Имаш чувството обаче, че за мъжа до теб още във вътреутробна възраст всичко е било ужасно, несправедливо, депресиращо и вбесяващо! И той е запазил тази нагласа до ден днешен. Да се научи да се забавлява и да се радва на малките неща и на живота по принцип ли? О, я стига го занимавай с глупости! Как да стане, като в работата вечно е изкупителна жертва на чужди грешки, користни колеги и началници със субективно отношение? А личният му живот е сбор от каръщина и драматизъм – тежко детство, тотално неразбиране от роднините, верижно сприятеляване с хора, които го предават, и бивши връзки с мръсници, които са го използвали…

Наистина не му е било леко, мислиш си. И полагаш искрени усилия да се държиш добре, да му повдигнеш духа и да го направиш щастлив. А в отплата получаваш хапливи забележки как разсъждаваш елементарно, гледаш на нещата лековато, задоволяваш се с твърде малко и въобще… не можеш да проумееш на него какво му е, въпреки че твоят живот също не е цвете за мирисане! Разбира се, като всяко кошче за душевни отпадъци, редовно си го отнасяш и заради кофти настроенията му. И постепенно този Сърдитко Петко съсипва и твоята положителна, оптимистична настройка. „Доброслав намираше кофти страната на всичко и се вторачваше в нея. Като не се задоволяваше да очерня само неговия живот, а го правеше и с моя. Вечно подценяваше хубавите случки и моменти. Имах чувството, че изсмуква радостта, щастието и енергията ми!“ прави анализ на предпоследната си връзка Петя (23 г.) „Накрая си тръгнах с разбито сърце и съсипана нервна система.“

ТОЙ Е АДСКИ САМОУВЕРЕН

Хубаво е, че този мъж има самочувствие. В крайна сметка това е едно от ключовите неща, които неудържимо ни привличат в другия пол, нали така? Друг е въпросът, че когато го опозна по-отблизо, установи, че самочувствието му ти идва вповече. Винаги той е по в час от всички останали. И това схващане е нещо като ръководна светлина на цялосната му линия на поведение. Ако извадиш късмет, отвреме-навреме обръща внимание и на твоите схващания, нужди или идеи, но като цяло след първоначалния прилив на сляпо възхищение към личността му, кой знае защо в теб се настани едно усещане, че за него си по-низша степен създание. Вярно, че те обича и глези, но като че ли не те уважава достатъчно и със сигурност откакто е в живота ти, редовно се чувстваш като глупачка. „Бях напълно заслепена от Иво, който беше умен, духовит, забавен и преуспял мъж. Даже отначало не можех да повярвам, че се интересува от мен!“, си спомня Лилия (24 г.). „По-късно обаче възхищението ми се стопи. Дадох си сметка, че при споровете ни той винаги се изкарваше по-информиран, макар че аз определено не бях тъпа и понякога бях 100% права. И винаги, ама винаги трябваше да е отгоре и да стане онова, което си е намислил. С времето свикнах или да му се подсмихвам снизходително, или да го предизвиквам. Накрая и това ми писна. Щеше да е перфектният мъж, ако не се правеше на надут, самовлюбен пуяк, защото наистина имаше качества!“ Държиш ли любимото ти същество нонстоп да ти демонстрира, че той е Шефът в джунглата на живота като цяло и на отношенията ви в частност? Разбира се, че ако искаш да си щастлива, не може да изпълняваш ролята на 24-часова изтривалка за нечие чуждо Его!

ТОЙ ЧАТ-ПАТ ТЕ ПОСЛЪГВА

Не става дума за личността, която с гузен глас ти обяснява, че е попаднала в невероятно задръстване на жълтите павета и вероятно ще откара там още час. Докато всъщност отчаяно ти търси подарък за тържеството по случай едната ви година връзка, за което се е сетил преди 15 минути. В този случай го оправдаваме, на кой не му е мил животът?! Мъжът, за когото говорим, е в състояние да ти спести истината за абсолютно всичко, без угризения и без да му мигне окото. Особено ако това ще го отърве от изправянето пред неприятности, обяснения, или не дай си, боже, скандал. „Имах гадже, което лъжеше при първия мой намек, че искам да поговорим сериозно, или при най-малкото повишаване на тон. А понякога съм го хващала, че просто не му се обяснява надълго и широко. Беше в състояние да си съчини история за всичко – от това къде е бил предната вечер до това защо е забравил да свърши нещо важно, да ми се обади или да каже откъде познава някоя мацка“, разказва Сашка (26 г.) „Лъжеше толкова изкусно, че ми трябваше година да разбера, че не е искрен, и още 7 месеца сълзи и нерви, за да проумея, че ще продължи да го прави. Как да разчиташ на такъв човек?! Бях шашната, когато за свое оправдание накрая той ми каза, че е постъпвал така, за да не ме нарани.“ Да откриеш, че човекът, на когото си гласувала пълно доверие и си допуснала възможно най-близо до себе си, не ти отговаря със същата порция близост, е сериозен шок. За жалост, в такива случаи обикновено поемаш вината върху себе си „Какво не направих, както трябва, че да го предразположа? Къде сгреших, че се страхуваше да ми се довери?“ и т.н. Миличка, всъщност пропускът изобщо не е твой! И единствената ти „вина“ е, че си попаднала на незряла личност, която е неспособна да посрещне последствията от действията си и да приеме лошото, което върви ръка за ръка с доброто във всяка сериозна връзка.

ТОЙ ТЕ ОБИЖДА

Всички сме попадали в компанията на двойка, в която мъжът уж на майтап нарича гаджето си „млеконадойната ми Милка“, прекъсва я с „Това са пълни глупости!“ и нерядко завършва изказванията й с „Абе, мило, що не се боядисаш руса?“ За всички околни е очевидно, че той не я уважава. Какво обаче кара тази жена да си стои с него? „Всеки път, когато с Михаил се карахме, той ме наричаше с много кофти определения, критикуваше начина, по който разсъждавам и се държа, и завършваше с „Ако аз си тръгна, никой друг няма да те търпи, освен ако не е за единия секс“, признава Таня (24 г.) „И колкото по-често ми го повтаряше, толкова повече смятах, че е прав. И умирах от страх да не ме напусне.“ Макар че изглеждат безобидно на фона на физическото насилие например, този тип словесни атаки въобще не са безопасни. Понеже докато мъжете обичат да се бият в гърдите, в природата на нашия пол е заложена любовта да дълбаем в недостатъците си и ние често не проумяваме, когато някой допълнително ни насажда комплекси. Напротив, под натиска на вътрешната си несигурност, приемаме, че думите му са чистата истина. И че той ни посочва недостатъците ни, защото ни обича и го прави за наше добро. Чакай малко обаче! Нали любовта е сляпа?! Ако той наистина има чувства към теб, по-скоро би гледал на всичките ти недостатъци като на сладка твоя запазена марка и извор на умиление, отколкото като на повод да те навре в миша дупка и да ти покаже колко далече си от титлата Мис Съвършенство. Предупреди го в прав текст, че този тип отношение не ти харесва и ако не го промени, ще се наложи да промени и статута си на обвързан.

ТОЙ ТЕ ДЪРЖИ НА ПРАГА НА ЖИВОТА СИ

Виждате се редовно от доста време насам, но засега той отказва да те запознае с когото-и-да било, да си помисли за съвместно съжителство и да съгласува бъдещите си планове с теб. Ти се успокояваш с факта, че ви е адски хубаво заедно, че той се е сдушил много добре с приятелите ти, че дори се е запознал с вашите и че не се противи да идете на море и да посрещнете Нова година заедно. В крайна сметка ако имаше напълно несериозни намерения, нямаше да си даде труда да го прави, нали така? „Бях запознала Иван даже и с нашите, защото виждах огромен потенциал във връзката ни – разказва Алекс (22 г.) – Беше ни супер готино заедно и аз бях хлътнала до ушите в него. Затова ми дойде като гръм от ясно небе, когато той ми заяви, че на този етап не може да ми предложи сериозна връзка. Бях съсипана! Показах му вратата и после цял месец бях в невероятна дупка. Когато се успокоих, си спретнах трезв анализ на целия епизод, за да мога да продължа напред начисто. Дадох си сметка, че всъщност аз не съм успяла да направя дори една крачка в личното пространство на този мъж: не познавах приятелите му, бях виждала близките му само на снимка, не бях престоявала повече от уикенд у тях и не бях стъпвала в офиса му.“ Ако е наблюдавала внимателно какво се случва, най-вероятно Алекс е щяла да си даде сметка, че е изолирана единица в живота на любимия си – роля, зад която много често се крие определението „неговата малка похотлива тайна”. Тоест, личност, с която си прекарва добре. Някой, с когото евентуално би заздравил отношения след известно време, но не и точно сега, когато му се иска да проучи още малко какво предлага пазарът. Ако ти си съгласна с положението, ок. Ако не си, най-вероятно ще чуеш „Ъ-ъ-ъ… ами, сори, бейби, малко неприятно се получи…”

ТОЙ ВЛАЧИ „РАЗПАДНАЛИ СЕ“ ОТНОШЕНИЯ

По собствените му думи, бракът му отдавна е издъхнал. Да, той ще се разведе с нея, обещава сам. И ти се кълне, че ти си единственото същество, което му е близко, обича го, прави животът му песен, разбира го и… най-вече е наясно, че раздялата при тези условия е сложен, мъчителен процес, който ще отнеме известно време. Докато кошмарът приключи, дали би имала нещо против да се срещате тайно и на места, където няма опасност да ви види някой познат? Не за друго, а понеже ако разбере за теб, жена му ще му направи куп проблеми и ще усложни нещата допълнително. И за да няма никакви проблеми с кандидат-бившата си съпруга той, започваш да имаш проблеми с душевното си равновесие ти. Понеже се чувстваш нещо като първа резерва – седиш си на скамейката и чакаш да те викнат на терена на живота му. Висиш си там по време на празниците, отпуските, семейните сбирки и т.н. Докато в един момент по една или друга причина не проумееш, че никога няма да бъдеш титуляр. „С Антон имахме връзка цели 2 години, в които той ми се кълнеше, че ще се разведе в момента, в който намери начин да раздели бизнеса. Но жена му му правеше проблеми и не искаше да чуе за развод. Поне той твърдеше така и аз му вярвах“, разказва Надежда (25 г.) „Накрая с адски гузен вид ми сервира новината, че чакат дете. Бил пиян, случило се, иначе отдавна не спели заедно… Естествено, че този път номерът не мина.“ Не е нормално да очакваш мъжът да се разведе още първите 6 месеца. Но ако се виждате вече сериозно количество време, а той си стои женен, единственото разумно обяснение за факта е, че го иска. Той просто изневерява. Уви, не е първият, нито ще е последният.

ТОЙ ПРИНЦИПНО НЕ ИСКА ДА СЕ ОБВЪРЖЕ

Както става дума в един друг материал от този брой, има хора, които трупат години, но не порастват. Е, как искаш от един тинейджър по душа, който не желае да поеме сериозни отговорности все още, да се нагърби със семейство? Метафорично казано, ти си узряла за идеята сватба, а всичко, което иска любимото ти същество, е меден месец. Тоест, нонстоп купон и забава. Ето защо избягва сериозните въпроси за бъдещето и категорично отказва да дискутира накъде отиват нещата помежду ви. А когато установи, че играта загрубява (тоест, връзката ви става сериозна), си обира крушите. „Срещнах един специален мъж преди година, с който ужасно си паснахме“, си спомня Соня (30 г.) „Беше влюбен до уши и ми го казваше по хиляда пъти на ден, а аз умирах от кеф и щастие!  Обаче колкото по-близки ставахме, толкова повече проумявах, че единствената страна, допускаща компромиси, съм аз. Той си правеше, каквото си иска, а когато не станеше така, както си го представяше, се цупеше и изчезваше. С времето се появиха проблеми и съответно скандали, като всеки път той или не желаеше да дискутираме станалото, или сменяше темата, или се правеше, че нищо не се е случило. Накрая се отказах да се боря за отношенията ни, защото проумях, че макар че сме съвместими в много отношения, той емоционално не е готов за сериозна връзка. Или не беше правилният момент, или аз не бях правилният човек, или и двете.“ Целуни това дете на раздяла и го изпрати да си играе с други деца, пардон, сърца. Ако можеш, не му се сърди. Знаеш колко жестоки могат да бъдат малчуганите понякога.

ТОЙ НЕ ТИ Е ВЕРЕН

Добре, имал е доста алкохол в кръвта и другата му се е метнала на врата най-безсрамно. Обаче къде е гаранцията, че ситуацията няма да се повтори? И къде е т.нар. воля на характера? Преди години имаше един циничен виц, че изневярата била като убийството. Докато правиш планове, умираш от страх да не те хванат. Когато пристъпиш към изпълнение обаче, с изненада установяваш колко лесно ставало. А с практиката се отракваш все повече и повече. Както знаем, в хумора, пък бил той и черен, винаги има една частица истина. В случая тя е следната: за да се поддаде на изкушението, очевидно „твоят“ (и кой знае още на колко жени) мъж го е искал. Никой не го е уговарял, вързал, изнудвал, подвел, или принудил да направи деяние против волята си. Би ли била щастлива с такава линия на поведение, кривваща от правия любовен път?

РЕПЛИКИТЕ, С КОИТО МЪЖЕТЕ СЕ ИЗМЪКВАТ
(ОТ СЕРИОЗНА ВРЪЗКА)

„В момента в работата ми е екшън и нямам време за връзка.“ Никой мъж все още не е образувал любовна двойка с бюрото си в офиса. Когато технологиите напреднат достатъчно и това стане възможно, може да повярваш на твърдението. Но не и преди това.

„Имам нужда от лично пространство.“ В което да се вместят още 5-6 жени.

„Знаеш, че си свободна да се виждаш и с други хора.“ По подразбиране, той – също.

„Ти си прекалено добра за мен.“ Той е мръсник и си го знае много добре. Но се опитва да излезе с чест от положението.

Изневярата е малко като убийството. Докато правиш планове, умираш от страх да не те хванат. Когато пристъпиш към изпълнение обаче, с изненада установяваш колко лесно ставало. А с практиката се отракваш все повече и повече.

Close