fbpx

Глад за човешки взаимоотношения

„Майка контролира до крайност дъщеря си“, „Съпруг принуждава жена си да проституира“, „Първата брачна нощ на „Женени от пръв поглед“ – това не са заглавия от жълтите вестници, а събрани в едно изречение истински истории, навлизащи в последно време в родния ефир.

През последната една година българинът сякаш изпитва все по-голям глад за истории, които разкриват реални човешки взаимоотношения и съдби. С това може да се обясни навлизането на многобройните нови документални риалити формати от типа на „Съдби на кръстопът“, „Мис Пепеляшка“, „Съдебен спор“, „Женени от пръв поглед“. Чрез всички тези предавания успяваме да проследим фините детайли в човешките взаимоотношения… като на кино, но и като живо!

„Женени от пръв поглед“ документира съдбата на три двойки, взели смелото решение да се оженят от пръв поглед, без да познават предварително партньора си. Те се запознават на сватбата, след което се впускат в сватбено пътешествие и няколко седмици съвместен живот.

В предаването „Съдби на кръстопът“ всеки епизод разказва отделна драматична история от личния живот на даден човек, заснета по действителен случай. Героите трябва да взимат сериозни решения в тежки ситуации и често проблемите са им са толкова критични, че им е необходима външна подкрепа, понякога дори от държавни институции.

„Мис Пепеляшка“ е най-новият телевизионен експеримент, в който по примера на „Принца и просяка“ изрусено момиче, свикнало на лъскав и коригиран живот, отива с обувките си на висок ток, за да заеме мястото на обикновено селско момиче.

Емоциите, които предизвикват в пространството новите формати, варират в двете крайности – те или са приети с бурно одобрение, или биват скептично пренебрегнати и дори посрещнати с негативни коментари. И в двата случая става ясно едно – явно все по-често копнеем за истинските емоции, тези от живия живот, тези, които „филмът“ би приел, ако слезе в нашето ежедневие.

Close