fbpx

Вечните съвети на Коко Шанел

„Модата е преходна, но стилът е вечен“. Това са думите на легендарната френска дизайнерка Коко Шанел, която искрено вярвала, че красотата е в семплостта.

Ако и вие сте сред дамите, които искат да бъдат припознати като стилни, вземете предвид тези няколко съвета на Коко Шанел, които може би издават истинската формула за женственост.

Обожаваната малка черна рокля

Малката черна рокля е представена през 1926 г. и с това се отдава един огромен поклон към всички жени по света. Шанел е искала да създаде рокля, която ще бъде идеална както през деня, така и през нощта. Да бъде секси, разнообразна, да изглежда по-различно, щом се промени модният детайл. Ако преди Шанел черният цвят е бил възприеман за цвят на траур, след нея става класика и модна. Тя предложи на дамите собствен модел и елегантност и нежната половинка от човечеството я прие с благодарност.

fa4718ebac1af9ad_victoria_beckham_at_burberry_prorsum_s_spring_2010_fashion_show

Съвършената пола, покриваща коленете

Коко е смятала, че колената на дамите са грозни и затова създаде модели, които ги покриват. На пръв поглед моделите на Шанел изглеждат като че ли са направени само за работа. Полите са прави, но са невероятно елегантни.

7a11574e5c762cc41fb65438b94f7d48

Черно-бялата класика

Коко Шанел не е била съгласна всеки сезон да се промотират модни нюанси и смятала, че жената трябва да носи онези цветове, които и отиват. Тя е съветвала представителките на нежния пол смело да комбинират черният и белият цвят, които заедно са идеални.

028da108de23ff4b2a429d2f301d540d

Панталоните създават удобство

Коко Шанел е и първата модна дизайнерка на дамския панталон. Освен че го е създала, тя и е носила панталон още по времето, когато жените се стягали с корсети и се покривали с поли до пода. Естествено смелата и постъпка е критикувана, но много скоро мъжкият панталон се е нанесъл и в гардероба на дамите, защото предлагали удобство и свободно движение за дамите. Обикновено през деня Коко е носила панталон с по-къси крачоли в комбинация с класическата скъпа жилетка. За вечерните случаи е създавала широки панталони, с които между другото Марлен Дитрих е запомнена.

Съвършеният мъжко-дамски костюм

Коко Шанел опитва с всички мъжки дрехи – от жилетките, които носят учениците до якетата от туид. Нейната слабост са били райетата на моряците, които е украсявала с безброй перли. Според Шанел всяка жена в гардероба си трябва да има класическо сако от туид, което да може да комбинира с панталон или пола.

b6e714587d999828945fbde0b18f98e4

Якетата трябва да са меки

Първото меко яке е създадено от Шанел още през 1925 г. То е отговаряло на женската фигура и не е пречило при движение. Това е истинска революция, защото до тогава дамските якета са били много груби и неприятни за носене. Шанел предлага на дамите якета от фина коприна, удобни рамена и прави ръкави.

Без прекалено много аксесоари

Шанел е обичала модните аксесоари и като бижутерия е използвала скъпи накити. Много рядко някой е могъл да я види без наниз от перли, перли с рубини, смарагди или скъпоценни камъни, както и брошки на барети или шапки, които обичала да нахлузва до веждите. И все пак тя е съветвала дамите да не прекаляват с аксесоарите.

Луксът трябва да е комфортен

Дневните и вечерни тоалети на Шанел са правени така, че да не пречат при движение. Ниските обувки, блузки без ръкави под якета, чанти с дълги дръжки – всичко това е трябвало да създаде на жената комфорт. Шанел никога не е създавала мода заради модата.

Модните в два цвята обувки

Шанел обожавала комбинацията от черно и бяло, така че нейните известни черно – бели сандали не са изненада. Коко Шанел е вярвала, че жената в такива обувки изгледа по-сексапилна, а стъпалото и по-малко.

Парфюмът е също толкова важен, както и дрехата

„Жената, която не слага парфюм, няма бъдеще“, твърдяла Шанел. Тя съветвала жените да слагат парфюм на местата, където искат мъжете да ги целунат. И така през 1922 г. Шанел създава парфюм, който покорява милиони мъже и жени. (БГНЕС)

Close