fbpx

Бъди неотразима на високи токове!

Дамският наръчник по… ами, май по всичко, на Камила Мортън, ни учи как да се справим с почти всичко, за което се сещаш. Ето какво има да ни каже тя за ходенето на високи токове.

Коя от тук присъстващите мацки не е абсолютна фенка на огромната колекция от обувки на Кари Брадшоу? Съмнявам се, че изобщо съществува такава жена на планетата, но както добре знаеш, красотата изисква жертви! Дали ще изглеждаш добре, докато носиш високи токчета, зависи от грациозността на походката ти, а да си го признаем – някои мацки са до-о-оста плачевна картинка, застанали на високите си токове и едва придвижващи се, все едно стъпват в панички. Дамският наръчник по… ами, май по всичко, на Камила Мортън (британска топжурналистка, любимка на Джон Галиано) ни учи как да се справим с почти всичко, за което се сещаш. Ето какво има да ни каже тя за ходенето на високи токове. Приготви се да събираш трупове по улиците, докато пристъпваш грациозно в страхотните си обувки!

ПОДГОТОВКА
Мортън ни съветва, докато сме начинаещи, да се учим на по-дебели токчета, а не на прекалено тънки и заострени. Хубаво е да имат и каишки за опора. Другата тънкост – не носи чорапи – много по-лесно е да ходиш, когато кожата ти има директен контакт с обувката. Настани се на един стол, за да поработиш над стойката си. Вдигай стъпалата си в контрашпиц и след това ги поставяй на пода, изправяй раменете си назад и след това обратно. Стягай мускулите на дупето, бедрата и коремчето си и ба-а-авно ги повдигай. Прасците, токчетата и долната част на гърба ти трябва да действат в синхрон.

ПРАКТИКА
След като си свършила със сухите тренировки, имаш нужда от практика, за да се адаптираш към различните настилки. Според Камила Мортън най-доброто място за целта е супермаркетът. Количката ти позволява да се подпреш, ако изгубиш контрол, а правите повърхности на пода са лесни за ходене. Ако се чувстваш готова за предизвикателства, можеш да тестваш способностите си около по-тесните коридорчета.

Готови-и-и старт!
Една истинска дама трябва да се придвижва грациозно на прекрасните си обувки. Ходи с изправена глава, но не прекалявай с виренето на нослето ти – добре е да поддържаш зрителен контакт с хората около себе си. Премести тежестта си върху  петите си, но я избутвай също и с колене. Запомни, че колкото по-ниски са токовете ти, толкова по-назад можеш да преместваш тежестта си. Наклони крачетата си съвсем леко в посока навън, под ъгъл, и почти извий стъпалата си навън, за да не се опират един в друг. Представи си, че с всяка твоя стъпка хълбоците ти оформят цифрата осем и сякаш те избутват напред. Ходи… изправена и висока – и дай преднина на бедрата си. Направи едно кръгче на стаята ти с ръка, поставена върху дупето, за да се увериш, че бедрата ти се въртят и са насочени напред.

ЗА НАПРЕДНАЛИ
За да подчертаеш грациозността на фигурата си, кръстосвай едното си стъпало пред другото докато ходиш по въображаемо въже. Искаш да бъдеш още по-примамлива? Опитай със съвсем леки удари с токчетата по настилката.

Подовите настилки, които крият опасности
Щом усвоиш изкуството на настилките, ще успееш да се придвижваш професионално абсолютно навсякъде…

Килим
Прокрадвай токовете си надълбоко за повече баланс – колкото по-плътен е килимът, толкова по-голяма е опасността.

Мрамор
Внимавай, защото мраморът може да бъде ужасно хлъзгав. Ако не си съвсем сигурна в себе си – ходи в близост до стените и около предмети, на които може да се подпреш в случай на опасност. Ако е необходимо, може да подготвиш подметките си с шкурка или да ги надраскаш с нещо друго, за да не се пързаляш.

Дървен под
Добре е да се придържаш към центъра, защото изгнилата дървесина се троши отвън навътре. Върви с правилна стойка и в права линия.

Изкуствени повърхности (решетка, барплот и други)
Придвижвай се на петите си. Каквото и да правиш, недей да стъпваш първо върху токчетата си, защото рискуваш да направиш „троен тулуп“… Колкото по-мъничко е токчето, толкова повече се налага да внимаваш от решетъчни повърхности.

Пясък
Разкопчай обувките си, увери се, че ще издържат на влагата… Свали ги и ги носи в ръцете си. :)))

Ескалатори и стълби
Придържай се в близост до парапета и не позволявай на токовете си да се забият във вдлъбнатинките.

ЗНАЕШЕ ЛИ, ЧЕ…
Мерилин Монро е усъвършенствала супер апетитната си походка, като помолила да скъсят едното и токче със сантиметър, сантиметър и нещо. Така успяла да насочи прожекторите към дупето си, което се избутвало лекичко назад. Умно, нали?

Текст:cosmopolitan.bg

Close