fbpx

Бъди Кралица на емоциите. Бъди щастлива

Едно от най-големите предизвикателства на този свят е да постигнете високо ниво на емоционална зрялост. Ниво, което ще ви позволи да поемете отговорността за случващото се в живота ви. И да се учите от своите грешки.

Ако мечтаете за една наистина пълноценна връзка, то ще трябва да поработите върху себе си. Защото без уравновесено емоционално привличане, взаимоотношенията между двама души са обречени на провал.

Преживявате ли повторно негативни ситуации от миналото си, само като се сетите за тях? А позволявате ли те да влияят на мисленето и поведението ви в настоящето? Може би сте хванали предишния си партньор в изневяра. Гняв, омраза, безпомощност – трудно е да се опише цялата палитра от чувства, които са ви връхлетяли в този момент. Това обаче в никакъв случай не ви дава право да сте недоверчиви спрямо човека, който е до вас сега.

Днес ще ви разкрием няколко техники, които ще ви помогнат да контролирате емоционалния си свят. С помощта на експерта по успешни връзки Кристиян Коен и книгата му “Единствена за него” ще се опитаме да ви убедим, че не е толкова трудно да промените начина, по който възприемате нещата. Защото истината е, че само ако се научите да не обвинявате за всичко човека до себе си, ще съумеете да постигнете усещане за баланс и благополучие.

Нещо повече! Сдобиете ли се с по-здрави емоционални граници, няма да сте толкова уязвими за лошите неща, които се случват около вас. А щом се отървете от своята несигурност, връзката ви ще премине на по-високо ниво.

Познание и самонаблюдение

Пътят към самоусъвършенстването минава през търпеливото опознаване на вътрешния Аз. Само ако сте наясно със себе си, бихте могли да изградите успешна връзка с някого. Кристиян Коен описва в “Единствена за него”’ нещо изключително вярно, за което може би не сте си давали сметка:

“Голяма част от това, което кара хората да се нараняват и после да съжаляват за действията си, е неспособността им да наблюдават собствените си емоции, да ги възприемат като нещо, което съществува и да осъзнаят, че не е задължително да реагират на тях.

Ако един мъж прави неща, които ви нараняват или ви карат да полудеете, вие решавате как да реагирате на това. Може да наблюдавате емоциите си и да ги използвате, за да ви насочват интуитивно, в резултат на което да взимате по-добри решения.”

Отделете колкото време ви е необходимо, за да признаете пред себе си и положителните, и отрицателните черти на своя характер. Не се отказвайте! Промяната може да настъпи бавно, но пък усилията си заслужават и ще ви помогнат да постигнете…

Емоционална грамотност

Умението за изграждане на пълноценна връзка може да се сравни с умението за четене. Толкова основно и важно е то! Ако се препъвате във всяко свое чувство и реагирате бурно на всяка провокация, проявявате емоционална неграмотност. А нали знаете, че за вашия вътрешен мир е изключително вредно да избухвате неконтролируемо всеки път, когато изпитате яд или гняв.

Осигурете си предпоставки за спокойствие и щастие като внимателно преценявате мотивите, стоящи зад постъпките на околните. Така ще се отучите от навика да демонстрирате реакция със или без повод. Ще спрете да избухвате, веднага щом се почувствате обидени или ядосани. Няма да изливате гнева си върху най-близките си, въпреки че не те са го причинили.

Когато се превърнете в силна личност, която има контрол над себе си, мъжът до вас ще започне да ви възприема като кралица. Кралицата на емоциите! За да се сдобиете с тази титла обаче, е необходимо да преминете през няколко стъпки, описани изключително точно от Кристиян Коен… “

1. Наблюдавайте емоционалните си реакции

Като започнете да обръщате повече внимание на емоциите си и да осъзнавате, че те не изискват действия, емоциите ви се превръщат във ваш “вътрешен диалог” и вече не са просто някакви копчета за мигновено действие.

2. Идентифицирайте как и защо се поражда вътрешният диалог

Ще контролирате по-добре последствията от вътрешния си диалог, ако започнете да се вглеждате по-отблизо. Така ще съумеете да набележите общите положителни и отрицателни “спусъци”, които предизвикват емоционалния ви диалог. И ще осъзнаете как те произлизат от вашите мечти, страхове и проблеми.

3. Научете се да уважавате вътрешния си диалог и да го използвате по най-добрия начин

Това, което чувствате, че е най-добре за вас обикновено не е най-доброто и за другия. Когато успеете да категоризирате пътя в ума си като “действие – емоция – реакция”, тогава започвате да решавате как да се справите с вътрешния си диалог.”

Изброените стъпки ще ви дадат възможност да се промените ефективно, и то в полезна за вас самите посока. Но емоционалното ограмотяване е само част от личностната характеристика на Кралицата. Нужно е да усвоите и определени модели на поведение, за да завършите успешно тази житейска мисия.

Силата на емоциите и мъжете

Мъжете много лесно могат да бъдат манипулирани, когато са влюбени. Това обаче има и своята негативна страна – те приемат всяка ваша дума или реакция за чиста монета, без да се замислят дали през това време сте били ядосани, или не.

Никога не забравяйте, че вашият партньор пряко и неизбежно се влияе от емоционалните ви преживявания. Има обаче няколко трика, които може да приложите в ежедневната си комуникация с него, за да ограничите караниците. Ако ги усвоите, ще си гарантирате задълбочаване на връзката. И много повече хубави емоции!

“Останете спокойни и се владейте, ако говорите за важни и емоционални неща с него. Намерите ли начин да се отпуснете и да запазите самообладание, мъжът до вас ще се почувства по същия начин и ще бъде по-открит.

Ако той каже нещо обидно, не избухвайте веднага. Вместо това се отдръпнете малко и му кажете, че няма да търпите подобно отношение от негова страна. Бъдете спокойни и позитивни, докато говорите – само така мъжът ще осъзнае, че се е държал като идиот и простак.

Имали сте напрегнат и разочароващ ден? Изчакайте малко преди да “разтоварите” всичко върху него, когато го видите. Бъдете лежерни и отпуснати и му покажете, че се радвате да сте заедно (все пак той не е причината за проблемите ви!). Вероятно след това няма да се чувствате толкова зле, ако си дадете един час, в който да се отпуснете и да осмислите нещата за себе си, преди да му разкажете всичко за мислите, чувствата и проблемите си.”

Ако мечтаете да задържите своя възлюбен завинаги, останалите съвети на Кристиян Коен също ще ви бъдат невероятно полезни. Прочетете неговата книга “Единствена за него”, за да научите всички малки тайни, които ще ви гарантират успешна връзка, изпълнена с щастие!

Източник: woman.bg/Кристиян Коен
Прочети цялата статия на EdinstvenaZaNego.com
2015 © Единствена за Него

Close